Disaster!! - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > HEMI | Trucks and Special Editions > 4th Generation Ram | 2009 - Present

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-30-2017, 09:13 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oakville, Canada
Posts: 13
Disaster!!

Hi all
I've been a member for a while, but, haven't been in here much because I haven't had any issues with my truck...up til now!!

Details: My Truck
2011 Ram 1500 SB/Quad Cab 4x4/5.7L Hemi
114000 km/70320 mi. Just off warranty by 14000km.
Used Lucas Synth 5-30 + Stabilizer since new.
Shell gas 99% of the time.
Oil/filter change was overdue by a few thousand miles but was to be done this week prior to a long trip.
Other than this issue, I've had exactly zero problems with this truck since I bought it new other than a couple of minor issues under warranty.

Last saturday, I was just getting started on what was to be about 120 mile round trip. Truck started and ran fine for about 5 miles.

I'm embarrassed to admit I got distracted and forgot to upshift due to distraction, but, here's the scenario.

I usually drive through town with the (5 speed auto) tranny in 3rd/4th gear ... when I got to the highway, I accelerated to about 75 mph (120km) ...my usual highway cruising speed...something felt amiss and I looked down to see it was in 3rd gear and the rpms were somewhere between 3000-4000 rpm ...i'm not sure, really... I immediately upshifted to normal (5th).

That's when all the fun started....the oil light came on, so, I slowed and moved to the right shoulder of the road. At about 25-30 mph the engine stopped running and I coasted to a stop. When stopped, a warning light came on saying I should 'Service 4WD' , the MIL light came on and when I tried to restart it just clicked!!
I waited about 15 minutes and tried to start again and got nothing.
After a half hour I checked the oil level and it was well into the safe zone.

The battery gauge needle is now at 1/4 ...which, after having it checked indicated that my six year old, 700 amp battery was now at 240 amps!!

I had it towed (flatbed) to the nearest dealer and left it there from sat. afternoon til now.
Monday, the dealer mechanics put it on a charger for an hour, told me it was charged up and tried to start it.... No dice!
When I came out to see what was up, one mechanic was underneath trying to move the crankshaft by hand while another was up top doing who knows what.
Mechanic then tells me he believes the crank is seized...other options... could be seized tranny pump, seized bell housing, torque converter??

I asked if the battery was fully charged. Yep.
When nobody was looking I turned the key on and lo and behold the gauge was still sitting at 1/4 and not showing any more of a charge than it was before it went on the charger!!

Solutions offered:
Pull oil filter and see if there's any scrap metal in it. ;(
Pull tranny and check front pump and bell housing/torque converter.
Worst case scenario, replace motor. (C$9500) !!

I'm thinking the battery has crapped out (bad cell/dead short?)and they should at least try putting in a new battery to see if anything changes...after all, it is over 6 years old!!

If anyone could please posit another possible cause of this no start issue, it'd be appreciated. I'm a pensioner and only recently paid of the loan for this truck... a $10,000 bill to get my truck back on the road is near impossible for me!

Thanks in advance,
Roaddawg aka Cliff

Note: Cross posted in General Repair Forum.

Roaddawg is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-30-2017, 10:45 AM   #2
John
 
SUPER BEE's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Meridian, MS
Posts: 3,630
Garage
I would go with a new battery since our trucks get real weird when the battery isn't up to snuff.
__________________

SUPER BEE is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 11:32 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oakville, Canada
Posts: 13
That's what i'm thinking, but as of 2 hours ago, they've told me that they're having trouble separating the tranny from the engine due to the flywheel being 'seized' ... hoping it can be un-seized and there's no further damage done.

I think i posted the original of this in two different sections boping for some more feedback.

Wish I had more time to research possibilities, but, need the truck back on the road asap.
Hopefully, I'll not get burned by the dealer mechanics...from what the service adviser has said they're hoping it's just a matter of 'un-seizing' that flywheel and possibly a oil pump ...will know by end of day.

Thanks
Cliff aka Roaddawg
Roaddawg is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-30-2017, 12:59 PM   #4
Senior Member
 
HemiFun05's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: College Station, Texas
Posts: 13,174
Exclamation

Wow - sure a lot of complicated problems all-of-a-sudden - just remember the dealer is NOT your friend...and yes Hemi's desire a lot of voltage to be happy...I would vote for the battery to start as well .
__________________
HemiFun05
'Doc'
"Christians Aren't Perfect - We Are Forgiven"
HemiFun05 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 01:48 PM   #5
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 18,918
Garage
I wouldn't trust the dealer to tighten a gas cap and having them trouble shoot a problem and have it properly fixed is near impossible. You are in a very bad spot, good luck..
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 02:06 PM   #6
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,204
Garage
All the lights likely came on from the engine stalling out. As to why remains the ? If the trans locked up that's better than an engine but until they get it apart you won't know what's going on. I have also never had a converter get stuck to a flywheel so not sure why that's tough for them. Hope it's anything but the engine it's much cheaper that way at least
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 02:18 PM   #7
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 18,918
Garage
As for 3000-4000 rpm, that's not the cause. We bounce them off 7000....
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2017, 05:05 PM   #8
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Texas
Posts: 52
Garage
This ^^^^^^^^^

Sounds like you got your money's worth from that battery.
Dodge_Truck_Owner is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2017, 07:12 AM   #9
Enormous Member
 
Hugh Jassole's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Howell, NJ
Posts: 1,154
Garage
starter jammed and stuck on the flywheel perhaps ?
__________________
My other truck is an R/T

2005 Hemi Ram Sport RC 2wd Yellow. 340RWHP, 350RWTQ
Comp 268 cam, P.I.E. Milled & Ported Heads with 2.02/1.65 Manley backcut valves, Compression bumped to 10.5:1, 6.1 Springs & Pushrods, Pacesetter Longtubes, 87MM Moe's TB, VaraRam Hemi Under Glass Ram Air Intake, PATC flexplate, 46RH Conversion By Martin Saine w/Full manual VB & 3500 stall convertor, Diablo Tuned by Jay Greene, Dual 3" Exhaust w/ SpinTech 5000 series dual in & out muffler (dumped)., Taylor Shorties, Spindle & Flip 5/7 drop, Energy Suspension Urethane bushings F & R, SRT 20s, Cal-Tracs, Street Scene Grill Inserts, Hurst 1/4 Stick floor shifter, SRT-4 Seats, Belltech Street Perfomance Shocks......this all started as an exhaust replacement/upgrade & new tires project. WTF !?
Hugh Jassole is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2017, 09:26 AM   #10
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oakville, Canada
Posts: 13
As of last nite, they're telling me the oil pickup tube is fouled with 'guck' ...I'm thinking high rpm sucked the oil out of the pan to the point it sucked up sludge from the bottom of the pan ...waiting to hear the verdict on the crank, but, they're already saying replace the engine!
Roaddawg is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 10:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.