Check engine light came on again - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > HEMI | Performance Zone > Engine | Modifications, Repairs and Performance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-06-2017, 07:13 PM   #1
Ariel
 
RAM4's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Jensen beach
Posts: 746
Check engine light came on again

So a month ago while I was moving to my new place my check engine light came on. When I checked it the codes they were p0158 o2 circuit high voltage bank 2 sensor 2, p0700 trans control system, p0562 system voltage low, p0868 trans fluid pressure low. I cleared the codes and checked the trans fluid and it was full. I had the battery tested and I was told the battery was good but my cranking amps were low. So I hooked it up to the charger and charged it up. No check engine light.

Today I just ran to the store and on the way back I was at the light where I end up racing an xterra, from the light this guy was side by side with me and I couldn't shake him. Something's got to be up. As I turn away to head home check engine light came on. I checked it when I got home and here are the codes p0058 HO2S heater cont.., p0158 o2 circuit high voltage bank 2 sensor 2, p0700 trans control, p0157 o2 circuit low voltage bank 2 sensor 2, p0562 system voltage low. Thats all of them. I cleared it and haven't driven it seance. What do you guys think?

__________________
Supercharged, Pacesetter long tube headers, Y pipe, Magnaflow muffler, cat/res delete, bilstien 5100 shocks leveled, 180 stat, Flex a lite 183 fan, trans booster, Edge torque converter 2800-3000, Rebuilt trans with a K45 kit, 4:56 Motive gears, Charged392 tune, HID headlights and fog lights
RAM4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-06-2017, 07:31 PM   #2
Ariel
 
RAM4's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Jensen beach
Posts: 746
Another thing I forgot to add. A couple weeks back I stepped on it from a dig and i felt the truck hesitate and studder through the entire time I had my foot on it..
__________________
Supercharged, Pacesetter long tube headers, Y pipe, Magnaflow muffler, cat/res delete, bilstien 5100 shocks leveled, 180 stat, Flex a lite 183 fan, trans booster, Edge torque converter 2800-3000, Rebuilt trans with a K45 kit, 4:56 Motive gears, Charged392 tune, HID headlights and fog lights
RAM4 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2017, 08:16 PM   #3
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,239
Garage
Uh oh say it isn't so. The p0700 is just what the pcm is seeing next time you scan it see what the tcm reads also there is likely an issue going on there sir. Not at all concerned with the 02 codes but that 700 means something's up.
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-06-2017, 08:28 PM   #4
Ariel
 
RAM4's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Jensen beach
Posts: 746
Quote:
Originally Posted by charged392 View Post
Uh oh say it isn't so. The p0700 is just what the pcm is seeing next time you scan it see what the tcm reads also there is likely an issue going on there sir. Not at all concerned with the 02 codes but that 700 means something's up.
I just checked the pics I took of the scan. The tcm code was the p0562 system voltage low.

Sucks this is horrible timing for my truck to go down. I might de-mod and sell if the issues going to require a new trans.
__________________
Supercharged, Pacesetter long tube headers, Y pipe, Magnaflow muffler, cat/res delete, bilstien 5100 shocks leveled, 180 stat, Flex a lite 183 fan, trans booster, Edge torque converter 2800-3000, Rebuilt trans with a K45 kit, 4:56 Motive gears, Charged392 tune, HID headlights and fog lights
RAM4 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2017, 08:48 PM   #5
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,009
Garage
Anytime you have a sensor high voltage it generally means you have a open sensor, maybe a o2s heater in your case. Low voltage in this case is 5vdc. This voltage is used by sensors, particularly in your case transmission line pressure circuit. I look at grounds and electrical plugs. Charge the battery overnight and then if the dtc reappears a few days later, then replace the battery. The 0700 code is bad juju (slipping clutches)... you can use a scanner and determine the health of your trans. Good luck..
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2017, 02:34 PM   #6
Ariel
 
RAM4's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Jensen beach
Posts: 746
What could make the o2s go bad? I've replaced them both within the last couple years? I don't drive the truck a whole lot and I have them tuned out. Either way I guess it's the least of the issues. I just turned the truck on and the check engine line comes on right away, same codes. This really sucks.
__________________
Supercharged, Pacesetter long tube headers, Y pipe, Magnaflow muffler, cat/res delete, bilstien 5100 shocks leveled, 180 stat, Flex a lite 183 fan, trans booster, Edge torque converter 2800-3000, Rebuilt trans with a K45 kit, 4:56 Motive gears, Charged392 tune, HID headlights and fog lights
RAM4 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2017, 03:43 PM   #7
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,239
Garage
Remove the line pressure booster if you have one and see if anything changes.
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is online now   Reply With Quote
Old 02-08-2017, 04:42 PM   #8
Ariel
 
RAM4's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Jensen beach
Posts: 746
Quote:
Originally Posted by charged392 View Post
Remove the line pressure booster if you have one and see if anything changes.
Just tried removing the line booster and clearing the codes. I started it up and light came on right away. Same codes.. Do you think I'm looking at most likely internal issue?
__________________
Supercharged, Pacesetter long tube headers, Y pipe, Magnaflow muffler, cat/res delete, bilstien 5100 shocks leveled, 180 stat, Flex a lite 183 fan, trans booster, Edge torque converter 2800-3000, Rebuilt trans with a K45 kit, 4:56 Motive gears, Charged392 tune, HID headlights and fog lights
RAM4 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2017, 05:12 PM   #9
Stu
 
Join Date: Oct 2009
Location: FL
Posts: 20,369
Garage
Ghost03hemi is online now   Reply With Quote
Old 02-08-2017, 05:25 PM   #10
Stu
 
Join Date: Oct 2009
Location: FL
Posts: 20,369
Garage
When was the last time the filters and trans fluid was changed?
Ghost03hemi is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 09:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.