Newbie with a question - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > Technical Forums > General Repair Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-21-2017, 12:52 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: Seguin
Posts: 11
Newbie with a question

Hello everyone, new to the forum. I just bought a 2004 Ram 2500 4x4 with the hemi. With he exception of a 2" lift and a single chamber flowmaster muffler (probably changing that), it's stock with 166k on the odometer. Even though it ran great, I changed all the fluids (Oil, both diffs, transfer case, and trans filter change), added a Volant fresh air kit, and changed all 16 spark plugs (big fun). I was quite proud of myself when I started it up and got no check engine light. That all changed the next morning when the wife went to run an errand and ask me about the little "engine thingy" lit on the dash. Ran it up the local parts house for an OBD II read and came back with a Purge Valve Solenoid failure. I checked all the hard plastic lines from the firewall to the solenoid in case I cracked anything changing out the plugs, all looked good. Made sure the gas cap was tight and didn't find any obvious cracked/burned hoses under the truck. I replaced the solenoid and still get the check engine light. I already did a forum search and came back with all kinds of possible causes. Any thoughts why I could get an hour plus of run time with no light after the upgrades/repairs, let it set overnight, and then get a light at start up? Runs great, just has the light on, which drives me crazy.

Middleagecrisis is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-21-2017, 02:25 PM   #2
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,097
Garage
Welcome to the forum. There's two vacuum lines connected to the manifold on the drivers side just behind the throttle body. The larger of the two goes to the brake booster snd the other to the purge valve. They are easy to knock off while changing plugs.
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2017, 02:28 PM   #3
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,265
Garage
Purge valve is pretty simple. If you put a new valve in and get the same code then it's likely electrical issue in being a loose connection,cut wire or bad pcm. Passenger side where the harness runs over the engine in that lovely back corner make sure the wires are not rubbed thru the insulation onto the valve cover. Also make sure the wires did t get eaten by an animal under where the solenoid is plugged in by the battery tray there

Also welcome to HTC!
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-21-2017, 03:02 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: Seguin
Posts: 11
Thanks guys for the suggestions. I noticed that the two vacuum lines on the throttle body were "loose" fitting, after I accidently pulled the booster hose off while wrestling with the last two plugs on the driver side. I trimmed off some of the hose ends to get back to virgin rubber and a better seal. I'll look at the wiring insulation better to see if something didn't get worn or pinched while I was doing maintenance. I'm sure I jacked something up while I was changing the plugs, I just can't find it.
Middleagecrisis is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2017, 03:46 PM   #5
Senior Member
 
HemiFun05's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: College Station, Texas
Posts: 13,175
Thumbs up



__________________
HemiFun05
'Doc'
"Christians Aren't Perfect - We Are Forgiven"
HemiFun05 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2017, 05:29 PM   #6
John
 
SUPER BEE's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Meridian, MS
Posts: 3,663
Garage


Good luck with the troubleshooting, take your time and look over everything near the spark plugs for a loose connection, or some other issue.
__________________

SUPER BEE is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2017, 06:46 PM   #7
Senior Member
 
Black TRX's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Tarpon Springs
Posts: 455
Garage
Welcome!!
__________________
In God We Trust. If you can't stand behind our troops, please stand in front of them. http://www.hemitruckclub.com/sigpics/XmasFL2016.jpg
Black TRX is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2017, 03:57 AM   #8
Board of Directors-Bill
 
arocketman's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Space Coast, FL/Eastern Shore, Va
Posts: 12,488
Garage

Good to have you here.
__________________
05 QC
BLUE MAX
"Slightly Tweaked"
Just [email protected]




arocketman is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2017, 06:33 AM   #9
Queen Kima - Whemi BOD
 
Mrs.Studmuffin's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Denison, TX
Posts: 10,279
__________________
.
Not everyone can be queen.....there has to be someone standing on the curb to wave as I go by.
.

Mrs.Studmuffin is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2017, 08:30 PM   #10
Kevin
 
BIG RED HEMI MN's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Twin Cities Minnesota
Posts: 403
Garage
Welcome to the HTC forum!!
__________________
2016 Ram 2500 Limited, 6.4L/392 Hemi, 4x4, K&N CAI, Diablo Hemifever tuned, 20x10 American Force Big Ten wheels, Nitto Ridge Grapplers, Bushwacker fender flares....more to come.

Check out my Ram truck feature page on Instagram @RamTruckAddicts and submit your truck pics.
BIG RED HEMI MN is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 07:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.