03 ram 1500 5.7 4x4 quad cab long bed. Shuts off while pulling out/driving - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > Technical Forums > General Repair Forum

Like Tree3Likes
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-25-2019, 03:19 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 4
03 ram 1500 5.7 4x4 quad cab long bed. Shuts off while pulling out/driving

can drive this truck for an hour sometimes with no problems and other times it will shut off 10 times in that same hour. The guages will all go to 0 and back up over and over while driving, mostly shuts off while pulling out of a stop sign seems like trans slipping then shuts off. When it shuts off it acts like I just shut the key off... no bucking or trying to run just instantly dies. Wait about 10 seconds and the dummy lights on the dash light back up and it will start right back up. also sometimes it will do it while trying to start it... it will turn over for a split second and then act like you shut the key off. Wait a few seconds and try again and it starts right up. I already replaced the ignition switch, crank shaft sensor, transmission control, transmission input and output shaft sensor. All relays.

Schwetty18 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-25-2019, 04:05 PM   #2
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,113
Garage
Welcome o the forum. Good to see a 03 join up. How new is the battery? But my gut tells me your IPM has some corrosion.. this would be especially a probem if the truck has seen any mudding or deep water. You can unbolt the unit and flip it over to look at it's bottom. If it is something obvious it might beable to be repaired.
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 04:11 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by Redtruck-VA View Post
Welcome o the forum. Good to see a 03 join up. How new is the battery? But my gut tells me your IPM has some corrosion.. this would be especially a probem if the truck has seen any mudding or deep water. You can unbolt the unit and flip it over to look at it's bottom. If it is something obvious it might beable to be repaired.
Not sure how old the battery is, I bought the truck in January and have been trying to track this down since then, one thing I noticed is the computer has a different vin than the truck. I assume someone replaced it to try to fix this issue, it's off of the same truck same options from what I looked up but I dont know if that would be a major issue...
Schwetty18 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-25-2019, 04:30 PM   #4
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,113
Garage
VIN mismatch is not a problem if it starts and has been running. Have you cleaned all the ground connections? My money is still on a corroded IPM..
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 04:35 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 4
I haven't yet, I have only done the quick things because it has been cold outside... also do you know if this is supposed to have a chopped key? My key is just a metal key but I have no idea if that is right or would cause an issue. Cleaning the ground connections will be my next step
Schwetty18 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 04:54 PM   #6
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,113
Garage
Is your key black or grey? The black key is non-skim...
But since your engine stays running, it is not a skim problem.. if it was by chance skim active at one time and has a immobilizer thats installed and not plugged in you NOT WANT TO PLUG IT IN!
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 05:10 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 4
Ok. It is just a metal key, just a plain flat metal key no plastic on it at all. That's the only key I got with the truck when I bought it
Schwetty18 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 05:33 PM   #8
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,113
Garage
That's not an original key, so your truck most likely has no SKIM. But there is a work around if someone located (taped) a SKIM key (chip) next to the immobilizer allowing a non-chip key to actually start the truck. But SKIM is not the issue here.
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 07:41 PM   #9
John
 
SUPER BEE's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Meridian, MS
Posts: 3,668
Garage
__________________

SUPER BEE is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2019, 06:06 AM   #10
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,285
Garage
If the truck is basically powering down dead dash board then comes back that’s tell tale signs of a TIPM issue (fuse box)
Redtruck-VA and ric3xrt like this.
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
hemi, ignition, shut off, transmission

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 07:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.