ignition/electrical problem with sts turbo - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > HEMI | Performance Zone > Induction | Super Chargers, Turbo & Air Intakes

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-25-2007, 11:48 PM   #1
Senior Member
 
otnielarencibia's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Pompano, FL
Posts: 1,413
ignition/electrical problem with sts turbo

ok....guys I need your help.....please.

My truck is basically complete except for the fact that it doesn't turn on.

When I turn the ignition on(the key all the way) it doesn't do anything.

The only way to turn the motor over but still not start is pulling out solenoid 62 and putting a wire straight from one side of where the solenoid was to the other side of where the solenoid was. Basically like skipping the solenoid and straight wiring it. But like I said even like this the truck will not start.

I already reset the pcm like you guys said....pulling fuse 23 and what not. So I don't think that is the problem.

Another 2 weird things going on is that I can not disconnect the superchips...it either lets me and stops half way through the process or says that I don't have the key in the ignition.

The other weird thing is that I can't connect my laptop to the smt-6. It says no comm's. I tried different ports for the usb on my laptop and still nothing. Hash mentioned to get the driver for the cable connection between the usb and the smt-6 and I did do that. The laptop now reads the usb when it plugs in but still has no communication with the smt-6.
I made sure like a million times that the smt-6 is wired correctly or at least to hemifever's diagram.

PLEASE HELP ME GUYS...I AM SO TIRED OF MESSING WITH ALL THIS WITH NO RESULTS.

And no...I don't have money to take it to a performance shop just yet. So suggest any ideas that you think could be the problem.

P.S. sorry for the long post....its been a long day.

otnielarencibia is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-26-2007, 06:54 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Cary, NC
Posts: 873
ignition/electrical problem with sts turbo

Wasn't it running before you had the fuel spray outburst under the hood? Have you tried flooring it while cranking? Are the plugs gas fouled?

I wouldn't recommending using Superchips with this setup unless its on the 87 octane program.
hemifever is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 07:57 AM   #3
Senior Member
 
otnielarencibia's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Pompano, FL
Posts: 1,413
ignition/electrical problem with sts turbo

Quote:
quote:Originally posted by hemifever:
Wasn't it running before you had the fuel spray outburst under the hood? Have you tried flooring it while cranking? Are the plugs gas fouled?

I wouldn't recommending using Superchips with this setup unless its on the 87 octane program.
The motor did start one time when it was spraying fuel out. But it never started after that. The motor did turn over though.

I tried flooring it last night during start up with no luck.

And about the superchips, right now it is under the 91 octane tune....but like I said in my previous post: "I can not disconnect the superchips...it either lets me and stops half way through the process (ignition on/off/on) or says that I don't have the key in the ignition." It even told me I had a mismatched vin and a communications error.

I have not pulled the plugs yet to check them.
otnielarencibia is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-26-2007, 01:43 PM   #4
Senior Member
 
CentralTexHemi's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Woodway (Waco), Texas
Posts: 8,246
ignition/electrical problem with sts turbo

Your PCM is toast
CentralTexHemi is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 01:46 PM   #5
Senior Member
 
otnielarencibia's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Pompano, FL
Posts: 1,413
ignition/electrical problem with sts turbo

Quote:
quote:Originally posted by CentralTexHemi:
Your PCM is toast
You think or you know?

If thats the case.....is there anyone with an extra pcm that I could borrow to see if thats the issue?
otnielarencibia is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 06:33 PM   #6
Senior Member
 
CentralTexHemi's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Woodway (Waco), Texas
Posts: 8,246
ignition/electrical problem with sts turbo

Try the Superchips again and tell me exactly what it tells you and yes I can speak from experience of a locked up PCM due to Superchips
CentralTexHemi is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 06:54 PM   #7
Senior Member
 
otnielarencibia's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Pompano, FL
Posts: 1,413
ignition/electrical problem with sts turbo

OK...the superchips lets me communicate when I take out relay number 57. When I do this and go to change setup....the superchips tells me...turn ignition on....i do that...then turn ignition off.....i do that....and then turn ignition on/do not start engine.....it gets stuck at that point and doesn't do anything else.

When I read dtc they show me 5:
P0443
P0406
P0113
P0073
P0118

When I clear dtc it only clears up P0118.

I can only read the dtc if relay 57 is not in place. When relay 57 is in there it does nothing but rattle....literally. Once I pull relay 57...the engine begins to turn over but doesn't start...even if I give it gas.
otnielarencibia is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 07:06 PM   #8
Senior Member
 
kenihemi's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Central East Coast
Posts: 2,369
ignition/electrical problem with sts turbo

Please explain;

Does it turn over and not start?

Does it not turn over?

Exactly what are the symptoms?
kenihemi is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 07:53 PM   #9
Senior Member
 
otnielarencibia's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Pompano, FL
Posts: 1,413
ignition/electrical problem with sts turbo

It turns over when I take relay 57 out but does not start.

If I put the relay in in rattles and doesn't turn over.
otnielarencibia is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 08:54 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Cochrane, Alberta
Posts: 980
ignition/electrical problem with sts turbo

As far as your laptop goes, either use an older laptop with a built in 9 pin serial port or use a expansion card with a serial port. The USB versions are very unreliable at best. I've tried 3 diferent brands of USB serial emulators for work without luck.
FrostKing is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 11:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.