No start / wrong gears on cluster / data inside - Hemi Truck Club
 
Go Back   Hemi Truck Club > Technical Forums > Drivetrain, Differential and Transmission

Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-01-2019, 11:21 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 9
No start / wrong gears on cluster / data inside

I just replaced the engine in a 2009 1500 I picked up to repair and now it wont start. The cluster will only display drive and reverse, and I have verified the selector lever on the trans is moving freely. I have an Ethos I got the following data from and want to ask the great interwebz for confirmation of my issue as I do not currently have access to wiring diagrams. I can see the switch positions changing while moving through selector positions so Im sure the selector is good, "its gotta be" the range sensor on the trans, throwing it to you guys to make sure im not missing something. Thanks in advance

With selector in park position;
t41/c1; open
t42/c2; closed
t3/c3; open
t1/c4; open
t2/c5; closed
display request; R
present gear; N
target gear; R

With selector in reverse position;
open
closed
open
open
open
R
N
R

With selector in neutral position;
open
closed
closed
closed
open
D
N
1st

With selector in drive position;
open
open
closed
closed
open
D
N
1st

AK_HEMI is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-02-2019, 06:20 AM   #2
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,112
Garage
No srart, means no crank?
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 07:01 AM   #3
Senior Member
 
ric3xrt's Avatar
 
Join Date: Dec 2016
Location: Trumbauersville
Posts: 2,654
Garage
I can not tell you this will answer your question, and I can't see why it would be the cause your issue , on my 04 the anchor on the column selector was my issue.

https://www.hemitruckclub.com/forums...tml#post496736
__________________
05 GTxtreme [email protected] , Not bad for a 392Ci NA 4400 lbs truck ,
04 SLT ...Give me some time I just bought it.
ric3xrt is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-02-2019, 12:27 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by Redtruck-VA View Post
No srart, means no crank?
correct, it will only see 1st or reverse as the target gear so it will not allow the engine to crank at all.
AK_HEMI is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 12:57 PM   #5
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,112
Garage
The 09 is too new for me to have wiring diagrams, but if you want to crank and start the engine you should beable to turn the key on and jump the starter motor to run. Assuming the fuel pump runs for a few seconds initially when key is first turned on.
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 01:13 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by Redtruck-VA View Post
The 09 is too new for me to have wiring diagrams, but if you want to crank and start the engine you should beable to turn the key on and jump the starter motor to run. Assuming the fuel pump runs for a few seconds initially when key is first turned on.
My end goal is for sure starting and running the engine, but this will have to be solved sooner or later either way. I was just trying to throw it out there and see if anyone had heard of this before I open the trans up to replace the range sensor.
AK_HEMI is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 01:26 PM   #7
Greg
 
Redtruck-VA's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Virginia
Posts: 19,112
Garage
Understood.. good luck..
__________________
2003 RCSB, 2wd, "Pro-Street"
6.4L/cog driven V7-Ysi/46rh trans/HTH Truckarm coilover suspension. HP Tuning...

1956 Jeep Pickup Hemi powered "Street Rod project"

1# 2017 HTC FASTEST HEMI List....
Current 1/4 mile [email protected] (2018)
Current 60' PB 1.351 (2019) mechanical issue for 1/4m

HTC 2018 TOTY

Support vehicle- 2007 QC G56 4x4 diesel
Redtruck-VA is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2019, 07:21 PM   #8
2012 Truck of the Year
Engine Specialist
 
charged392's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fort pierce, FL
Posts: 17,285
Garage
Ok by chance did you pinch the harness even a little bit?

If you disconnect the shifter and manually put the trans in park what does the cluster show?

Did you make sure the ground on the motor is nice and tight?
__________________
"CMR TUNER" [email protected] 1/4 with a 7.32 1/8 custom long/short bars by "Me" Turbocharged 392 on 9psi S475/96/1.32 . Running thru an A518! [email protected]
charged392 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Premium Vendor Showcase
n2 Speed Edge InTune Edge OCPerformance Parts

All times are GMT -6. The time now is 01:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.